Hoe zorgen winkels ervoor dat ze genoeg producten verkopen?
Als je in een winkel loopt, dan probeer je alleen de spullen te kopen die je nodig hebt. Maar vaak eindig je met meer dan alleen de benodigde producten. In winkels worden producten op een aantrekkelijke manier opgesteld waardoor de klanten meer producten kopen.
Een van die trucs is producten die de winkel graag wilt verkopen rechts neerzetten naast soortgelijke producten maar dan van een ander merk. Klanten kopen eerder producten die rechts staat. Dit is ook niet gek als je nagaat dat ons aangeleerd wordt om bijvoorbeeld rechts te fietsen, en van links naar rechts te lezen.
Nog een truc is veel ruimte tussen producten en paden creëren. Klanten die nemen eerst een kijkje tussen alle producten voordat ze er één tussenuit pakken. Als klanten niet veel ruimte krijgen, als er bijvoorbeeld een andere klant tussen komt, dan zullen ze gewoon weer doorlopen naar het volgende product dat ze willen kopen en het product wat ze als eerst zagen overslaan.
En dan nu een van de belangrijkste trucs om productverkoop te stimuleren namelijk, muziek. Als je een lied op zet met een relatief rustig ritme, dan zal je zien dat klanten trager zullen lopen en dus ook meer producten in overweging nemen.
Maar, trage muziek is niet de enige melodie die koopgedrag aanpast. Klassieke muziek zorgt ervoor dat mensen eerder luxere producten overwegen.
In een studie naar wijnverkoop is bewezen dat muziek van een bepaald land ook de verkoop van wijn van dezelfde nationaliteit stimuleert. Dus als je Franse muziek hoort dan voel jij je eerder aangetrokken tot Franse wijnen in plaats van Duitse wijnen.
En dan als laatste truc gebruiken winkels vaak bonuskaarten of spaarkaarten om mensen aan te sporen om producten te kopen. Als klanten een spaarkaart hebben dan zullen ze eerder geneigd zijn om terug te komen om meer producten te kopen omdat ze dan na een bepaalde tijd een leuke verrassing of een product naar keuze krijgen.
Bonuskaarten daarentegen zorgen ervoor dat klanten bepaalde producten kopen of er juist meer van kopen omdat deze producten minder geld kosten dan andere producten en minder geld kosten dan dat ze normaal zouden kosten.
Matthieu